onsdag 29 december 2010

Favoriter 2010: Arcade Fire

Arcade Fire - The Suburbs

Mycket av den musik jag lyssnar på har jag först fått höra om av min bror, så även Arcade Fire. Det är flera år sedan han för första gången höjde dem till skyarna men det är först i sommar som jag slutligen blivit omvänd. Bror min hade två biljetter till deras konsert i Dalhalla i sommar men ingen att åka med så jag ställde upp. Före konserten kunde jag ungefär fem låtar som spelats flitigt i vår bilstereo under ett legendariskt IR-läger i Norge men så mycket mera visste jag inte. Jag repeterade låtnamnen på väg till konserten så att jag inte skulle vara helt borta ifall jag hamnade i en diskussion med någon under konserten.

Konserten, och nya skivan The Suburbs, blev en vändpunkt. Från och med nu var jag ett fan! The Suburbs är aningen nedtonad jämfört med arenatongångarna på de föregående skivorna och föll mig bättre i smaken. Inlednings- och tillika titelspåret håller jag som skivans absoluta höjdpunkt. Jag har aldrig sett på Smedsby som en förort förr men nu tänker jag som det står på min Arcade Fire t-skjorta: "I grew up in The Suburbs". Låten är det närmaste jag kommit en beskrivning av min uppväxt. Jag älskar de mjuka tongångarna och stämningen av väntan och vardagsflykt som genomsyrar låten.
"You always seemed so sure
That one day we´d be fighting
In a suburban war
Your part of town agains mine
I saw you standing on the opposite shore
But by the time the first bombs fell
We were already bored
We were already, already bored"
Övriga höjdpunkter på skivan är Modern Man som var lysande live, Rococo med sin udda refräng och drömska Sprawl II (Mountains Behind Mountains) med Régine Chassagne´s härliga sångröst.



Mera favoriter följer...

2 kommentarer:

  1. wuu ahall försöker skriva resencent-smarta texter :) nämen helt bra!
    På tal om moment22 vägval så är bonus nmr 6 på world of o ett sånt. ja får huvudvärk.
    på tal om vägval kom ja på att min språkgranskare var fundersam på ordet vägval. skall det stavas väg val eller vägval...

    SvaraRadera
  2. Det måste ju vara vägval! Annars äter jag upp mina o-sockor :P

    SvaraRadera