måndag 30 april 2012

Anders Behring Breivik och fascism

Henrik Arnstad har skrivit en bra artikel om Anders Behring Breivik på DN. Den är inte färsk nå mera men fortfarande aktuell. Han lägger Breiviks beteende i ett annat ljus än vad massmedia överlag gör och han reder ut begreppet fascism. Fascismen har länge varit diffus för mig men nu känns det som att det klarnade lite.

Min bild av fascism har rätt långt varit precis den som Arnstad beskriver så här:
"Problemet är att fascism ofta förstås utifrån dess teaterrekvisita från mellankrigstiden. Svarta stövlar, kadrer av uniformt färgade skjortor och en vilt skrikande ”Duce”, ”Führer” eller annan karismatisk ledare."

3 kommentarer:

 1. Idag berättade en av "vännerna" att han "smiler" pga av nervositet. Redan som fyraåring log Breivik enlig den barnpsykolog som undersökte honom. Man ska nog inte jämt dra slutsater utan att veta något om det.

  SvaraRadera
 2. Arnstad börjar sin artikel med ett "om" och drar slutsatser utgående från detta "om". Han påstår inte att det är sanningen, det är bara ett sätt att försöka förstå hur Breivik fungera. Arnstad verkar mycket påläst och jag tror nog han vet både ett och annat.

  Man skall läsa och tolka artiklar utifrån vad de är och inte något annat.

  SvaraRadera
 3. Läste i Verdensgang.no om Breiviks barndom. Att "Helsevernet" ville omplacera pojken till ett fosterhem. Viss fakta är inlåst i en källare i 60 år. En fasansfull historia enligt tidningen.
  Jag tycker väldigt synd om honom och hoppas han får den bästa vården.

  SvaraRadera