onsdag 27 februari 2013

Intervall-block januari 2013

Efter att mitt nivåtest före jul visade inte helt tillfredsställande resultat, främst gällande max- och anaerobfart, bestämde jag och coachi oss för att pröva på nåt nytt. Jag hade visserligen genomfört ett intervallblock tidigare (maj 2010, bloggade bl.a. detta) men då var det endast tre dagar långt, nu siktade vi in oss på 10 dagar.

Planen såg ut som följande (detaljer om genomförandet hittas i nettiHPK):


Må 21.10                FM: ml förberedande                              EM: 3000m test
Ti 22.10                   FM: AV määräintervalli                           EM: löpn  kord+spänst
On 23.10                 FM: ski 60                                             EM: koord, spänst, 4x4min
To 24.10                  FM: ml + 10x100m (rejäl vila)                EM: 6x1km
Fr 25.10                   FM: Vila                                                EM: vila
Lö 26.10                  FM: 4x4 min                                          EM: ski
Sö 27.10                  FM: 2x10x200m (v ~200m gång)           EM: kehonhallinta styrka
Må 28.10                 FM: ML förberedande                            EM: löpteknik+jouksukuntopiiri
Ti 29.10                   FM: löp 60                                              EM: 10x400m
On 30.10                 FM: förberedande                                    EM: 3000m test

Förhoppningen var att utveckla maxkapaciteten och att detta skulle synas på det avslutande testet. Det första testet gick ganska segt och jag sprang i mål på 9.37. Jag tror att kroppen var allmänt trött efter chocken att igen stiga upp sju och springa morgonlänk.

Träningarna mellan de två testen gick bra och jag kände verkligen att jag klarade av att ta ut mig på dragen. Till höjdpunkterna räknas passet då jag sprang 2 ggr 10 ggr 200 meter och AV intervallträningen då jag sprang 2 ggr 1 km + 6 ggr 400 meter + 4 ggr 200 meter.

Det avslutande testet blev sedan ett riktigt antiklimax. Första kilometern gick ännu bra, klockade 3:08 vilket skulle betyda en snabbare tid om jag klarade av att hålla den farten, men sen gick luften ur mig. Andra kilometern tog ca 3:17 och under den tredje gav jag upp och joggade i mål på 9:50. Vad jag mindes skulle ett intervallblock ge en garanterad förbättring på ett 3000 meter test (källa okänd) men nu gick det inte så. Kanske mitt block var för långt eller kanske man skulle ha en vilodag före det avslutande testet. Jag minns inte men jag sörjde inte över resultatet för nästa vecka skulle jag på nivåtest och då skulle man se svart på vitt om det skett nån utveckling.

Återhämtningen började bra, de tre första dagarna (alternativ träning 2 dar, total vila 1 dag) gick bra men sen då jag började springa igen ville kroppen inte samarbeta mera. Benmusklerna var grymt trötta och ömma. Först en vecka efter det avslutande testet började benen kännas någotsånär funktionsdugliga igen och det var nog i grevens timme för nästa dag var det dags för nivåtestet.

Nivåtestet sedan var en succé. Jag hade gått framåt på alla områden och sista kilometern gick 5 sekunder snabbare än senast. AV-tränaren tyckte att den här sortens träning verkar fungera för mig men han rekommenderade kortare block. Det kan ligga nåt i det. Jag kör kanske ett till block i vår men då mycket kortare. Då tävlingssäsongen har börjat har man inte råd att återhämta sig i veckotal mera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar